Saç ve Maneviyattaki Önemi
Uzun Saç mı Kısa Saç mı?
Saçımız sadece güzel görünmemiz için kafamızda dolaşan ölü bir dokudan ibaret değildir arkadaşlar. Saç çok önemlidir. Cildin temel koruyucu eklentisidir. Hayat boyunca insana yön verir. Beyin sağlığıyla bağlantılıdır. Saç kişinin herhangi bir ilacı en son ne zaman kullandığının tahmin edilmesini bile sağlar.
Antik Çağda hemen hemen bütün kültürlerde hem kadın hem erkek için uzun saç şıklık, özgürlük, sağlık ve zenginlik demekti. Eski Yunan’dan Çin’e kadar hepsinde bu böyleydi. Ortaçağda da durum aynıydı. Şövalyelerin uzun saçlı olması ve yaverlerinin mutlaka onlardan daha kısa saçlı olmaları gerekirdi.
Net ifade ile uzun saç dünya tarihinde her zaman var olmuş, kısa saç ise zaman zaman moda olmuştur. Neredeyse tüm öğretiler uzun saçı destekler. Misal ileri düzey 7. seviye keşişlerin öğretilerinde uzun saç ruhsal açıdan çok faydalıdır. Çünkü yukarıdaki dünya ile aşağıdaki dünya arasında köprü kurabilir. Ruhsal uyanışa destektir. Bu yüzden ruhsal uyanış sırasında saçların büyümesi daha hızlıdır. Saç maksimum uzunluğuna ulaştığında çok önemli maddeler beynin üst kısmındaki iki kanaldan lenf sıvısına ve son olarak beyin omurilik sıvısına girer. Böylece, hafıza daha verimli hale gelir, fiziksel enerjiyi ve dayanıklılık tavan yapar. Saç bu aşamada meditasyonun veya duanın özünü depolar.
Şamanizme göre de uzun saç büyüsel bir güce sahiptir. Şamanların saçları hep uzundur. İslam’da da uzun saç yaygındır ve hatta bir görüşe göre sünnet kabul edilir.
Günümüz bilimi, maalesef maneviyatı anlayacak kadar gelişmemiştir. Eskiden olduğu gibi ancak fiziksel olmayan ve görünmeyen olguları incelemeye başladığında hızla gelişecek ve saçın önemi daha iyi anlaşılacaktır.