Her Yönüyle Önemli Enginar
Belki siz enginarın sadece iç kısmını yiyorsunuzdur ama çiçeği, yaprağı, sapı, kökü her şeyi çok değerlidir. Antioksidan içeriği bakımından diğer tüm sebzeler arasında bir numaradır enginar. Tıbbi özellikleri binlerce yıldır bilinir. Bu yüzden Atatürk okuduklarından etkilenip son günlerinde yemeği çok istemiş, onunla daha iyi olacağını düşünmüştür. Ancak İstanbul’da bulunmadığı için Hatay'dan sipariş edilmiş ama ölümünden önce ulaşamamıştır.
Zaten bildiğim kadarıyla Cynara adı verilen bir anti-kolesterol ilacın ana maddesidir. Vietnam’da trà atiso olarak bilinen enginar çayı, yeşil çaya alternatif olarak faydalı bir çay olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.
Karadenizli olduğum için enginar atalarımın bildiği bir sebze değildi. Bu yüzden eski bir tarif yok elimde. Ama kendi geliştirdiğim ve çok da başarılı olan bir enginar sirkesi tarifi vereyim size, tam zamanı çünkü. Bu arada enginar sirkesi biz de çok aranan bir sirke ama yurt dışında çok çok nadir biliniyor.
Tarife gelince;
İki adet enginarı sap ve yapraklarını ile bütün halinde incecik doğrayıp çam kavanoza koyun. Üzerine bir su bardağı ev sirkesi, varsa sirke anası, 4 tepeleme kaşık kara kovan balı ve 6 litre içme suyu ekleyin ve ağızını tülbentle kapatıp kavanozu direkt güneş ışığı almayan, rutubetsiz yere alın. Her gün 1,2 kez karıştırın. 4 ay sonra süzüp siyah renk cam şişeye aktarın. 2 ay da karanlık şişede ağzı kapalı, yan yatmış halde sessiz bir ortamda dinlendirip tüketebilirsiniz. Sirkelerinizi siyah karanlık şişelerde saklamanızı öneririm. Şifa olsun!
Zaten bildiğim kadarıyla Cynara adı verilen bir anti-kolesterol ilacın ana maddesidir. Vietnam’da trà atiso olarak bilinen enginar çayı, yeşil çaya alternatif olarak faydalı bir çay olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.
Karadenizli olduğum için enginar atalarımın bildiği bir sebze değildi. Bu yüzden eski bir tarif yok elimde. Ama kendi geliştirdiğim ve çok da başarılı olan bir enginar sirkesi tarifi vereyim size, tam zamanı çünkü. Bu arada enginar sirkesi biz de çok aranan bir sirke ama yurt dışında çok çok nadir biliniyor.
Tarife gelince;
İki adet enginarı sap ve yapraklarını ile bütün halinde incecik doğrayıp çam kavanoza koyun. Üzerine bir su bardağı ev sirkesi, varsa sirke anası, 4 tepeleme kaşık kara kovan balı ve 6 litre içme suyu ekleyin ve ağızını tülbentle kapatıp kavanozu direkt güneş ışığı almayan, rutubetsiz yere alın. Her gün 1,2 kez karıştırın. 4 ay sonra süzüp siyah renk cam şişeye aktarın. 2 ay da karanlık şişede ağzı kapalı, yan yatmış halde sessiz bir ortamda dinlendirip tüketebilirsiniz. Sirkelerinizi siyah karanlık şişelerde saklamanızı öneririm. Şifa olsun!